Mijn kinderen hoeven niet de dupe te zijn van mijn lijnen!

Gepubliceerd op 7 maart 2022 om 12:48

Herken jij deze uitspraak? Misschien gebruik jij hem ook?

 

Ik wil er wel wat over kwijt want ik hoor hem met regelmaat voorbij komen tijdens de gesprekken die ik heb. 

Jij bent met een leefstijl-programma of traject begonnen. Je gaat voor jezelf na welke gewoontes of welk gedrag je wil veranderen. Welke verleidingen er zijn en hoe je daar anders mee om wil gaan.

Anders omgaan met verleidingen is een lastige, wat vaak als eerste genoemd wordt is de makkelijkste oplossing. "Ik haal het niet meer in huis".

De verleidingen waar het dan om gaat zijn chips, chocolade, koekjes en zoutjes. Het kan ook zo zijn dat je aan de slag wil met veranderingen in de maaltijden, verse groenten i.p.v. een pakje en zakje, geen vla meer maar yoghurt, minder frisdrank en meer water.  

Het niet in huis halen is een manier van omgaan met verleidingen, de verleidingen zijn er niet, je kunt het niet pakken en een gezond alternatief voor handen hebben maakt dat je de gewoonte kunt doorbreken.

Na het antwoord "Niet meer in huis halen" popt binnen drie tellen op "maar de kinderen hoeven niet de dupe te worden van mijn lijnen".  Kortom het blijft bij hetzelfde, de verleidingen zijn in huis en jij hebt het erg moeilijk deze te weerstaan en pakt met regelmaat iets wat je niet wil.

 

Is het een excuus?

 

Dat is een vraag waar ik geen antwoord op geef, mijn mening is niet belangrijk, het gaat om jou, wat gaat er schuil achter die opmerking? Vraag je eens echt af of je kinderen, of je partner of wie dan ook de dupe worden?

 

Zij worden er niet de dupe van, om verschillende redenen;

 

1.  Het niet in huis hebben maakt het voor jou makkelijker, je ervaart er meer rust door, geen gevecht meer met het weerstaan van de verleiding. Je krijgt resultaat en dat maakt jou blijer en meer tevreden. Hoezo worden zij de dupe van een moeder of vader die beter in zijn/ haar vel zit!

2. Waarvoor zou iets wat goed is voor jou, verleidingen (chips, koek e.d.) minderen, niet goed zijn voor je kinderen? Of ze overgewicht hebben of niet, jij geeft het goede voorbeeld, je wil je kinderen opvoeden tot zelfstandige, verantwoordelijke volwassenen, je leert ze respect te hebben voor hun lichaam en het te voeden met voedzame producten. En dat daar ook ruimte is voor een verleiding!

3. Geef jij er maar een draai aan omdat je zelf geen zin hebt in gedoe? Want dat ga je krijgen als je de verleidingen niet meer in huis hebt. Je kinderen zijn gewend dat de kast vol ligt en ja, ze zullen in opstand komen tegen je verse groenten. Kijk dan in stapjes naar hoe je het gaat aanpakken, ben je zelf overtuigd van wat je doet, kun je het uitleggen?

 

 

Je verlangt niet van je kinderen en partner dat ze mee moeten doen met jouw leefstijl-verandering, dat hoeft ook niet. Jij hebt die keuze gemaakt, jij gaat stappen zetten, je gedrag veranderen en bewustere keuzes maken. Wat je wel kan doen is ze bondgenoot maken, vertel ze waarom jij dit doet én waarom het voor iedereen goed is om te doen. Vraag om hulp, ze kunnen jou zo mooi helpen en stimuleren. Maak een gezinsplan waar je samen nadenkt over wat wél kan, voorbeelden kunnen zijn; 

Van iedere dag chips naar op vrijdag en zaterdag chips.

Van iedere dag frisdrank naar op woensdagmiddag en vrijdagmiddag frisdrank.

Van iedere dag makkelijk, vet en calorierijk eten naar 3x per week een maaltijd met verse groenten 

 

En vier samen een feestje als de week goed gegaan is!

 

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in jouw omgeving beter wordt van jouw gezonde leefstijl.

Net als je eigen leefstijl veranderen vraagt het ook energie van je om je omgeving er in mee te nemen. Het vraagt een lange adem, ik weet zeker dat het de moeite loont. En ja, de pubers kopen toch wel een frikadellenbroodje om de hoek. Maar wat jij thuis doet, dat heb jij in de hand.

Zien dat je kinderen straks goed voor zichzelf zorgen als ze uit huis zijn, dat ze zich fit voelen, een goede afweer hebben, gezonde keuzes maken en blij en gelukkig zijn. Daar heb jij dan heel veel verschillende steentjes aan bij gedragen en daar mag je met recht trots op zijn!

 

Wat is jouw mening hierover?

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.