Mijn persoonlijk smartphone gebruik!

Gepubliceerd op 24 maart 2022 om 19:58

Mijn smartphone en ik.

Dit is mijn smartphone, ik heb al mijn apps op één scherm staan, lekker overzichtelijk. Er zijn een paar mapjes, werk, gezondheid, boodschappen, moneys en weinig gebruikt. Verder denk ik dat ik best een beperkt aantal apps heb maar....ik vergelijk dat nooit met anderen dus het is mijn gevoel.

Tot het moment dat ik Werk aan Leefstijl begon was ik niet zo verbonden met mijn smartphone. Ik had een soort van afstandsrelatie. Hij lag het grootste deel van de dag in een kastlade in de huiskamer. Ik nam hem mee als ik wegging maar vaak ook niet. Telefoneren deed ik er niet mee en gebeld worden overkwam me vrijwel niet.  Op de slaapkamer kwam de smartphone niet. 

Nu, zo'n 15 maanden verder heb ik een haat-liefde verhouding met mijn smartphone.

Onze vaste telefoon is opgezegd en voor mijn werk maak ik volop gebruik van mijn smartphone. Ik bel voor intakes, mensen bellen mij voor vragen e.d., ik app met deelnemers van de groepen, ik gebruik Instagram om zichtbaar te zijn en blijven, de foto's maak ik ermee, ik bekijk mijn zakelijke bankgegevens, mijn afspraken staan in mijn digitale agenda. Los van werkzaken gebruik ik de AH-app en andere winkelcards, mijn Fitbit, ik app natuurlijk ook privé, even snel iets opzoeken op safari, LinkedIn, weeronline, ga maar door. Waarschijnlijk is dit allemaal niets nieuws voor je en herken je het.

Waar zit dat haat-liefde dan in?

Naar mijn idee heb ik mijn smartphone nodig i.v.m. werk gerelateerde zaken. Doch voel ik dat ik heel veel tijd kwijt ben met nutteloos smartphone-gedrag.

Misschien herken je het wel. Ik heb een vast riedeltje wat ik doe. Ik heb nog nooit geteld hoe vaak ik dat riedeltje op een dag doorloop. Is dat riedeltje steeds nodig, zo vaak, geeft het nuttige informatie? Nee, en toch doe ik het, als ik me verveel, als ik de krant lees, als ik tv kijk, als ik op bezoek ben en diegene is even naar het toilet, tussen werkzaamheden en gesprekken door. 

Vanuit de lade is de smartphone verplaats naar een plek binnen handbereik. Naast de laptop, bij een wandeling, op de salontafel, op het terrastafeltje en zelfs een poos op mijn nachtkastje. Enige voordeel was dat ik minder tijd met mij Ipad doorbracht.

Het moest anders!

Wat heb ik geprobeerd? Terug in de lade leggen,  in mijn hoofd afspraken gemaakt met mezelf over wanneer ik hem mocht gebruiken, Jan gevraagd me erop te wijzen als ik hem bij de tv had en bij instellingen apparaatvrije tijd ingesteld. 

Hielp dat? Nee, want ik ging gewoon door met gebruik en die apparaatvrije tijd omzeilde ik gewoon, ik moest nu echt even een post op Instagram plaatsen, nee ik moest nu echt even iets opzoeken....en ongemerkt zat ik weer langer te smartphonen.

Aan een challenge meedoen om een maand geen Instagram te gebruiken? Nee, dat wil ik niet.

Maar wat zou me wel kunnen helpen, het was me duidelijk dat ik dit niet op eigen kracht kon. Gelukkig weet ik nu dat je niet teveel op je wilskracht moet vertrouwen omdat we dat heel de dag door al aanspreken. Teveel van je wilskracht vragen helpt niet en werkt niet. Enige wat dat zou opleveren is een vervelend gevoel naar mezelf, dus doe ik dat ook niet. Ik heb iets nodig dat het voor mij doet, wat het makkelijker voor mij maakt.

Via een vriend van de kinderen was ik op Instagram een account gaan volgen, Zij hadden een app maar jammer genoeg bleek die alleen voor Android. Daar had ik niets aan. Wat ik er wel aan had is dat ik ben gaan googlen naar iets vergelijkbaars voor mijn Iphone. En dat heb ik gevonden in de app Freedom.

Freedom

Deze app kan je 2 weken gratis gebruiken en daarna betaal je.  Ik kan niet in iemands portemonnee kijken maar voor het is in mijn ogen niet duur.  Ter vergelijking, mijn gratis Fitbit periode verloopt en die omzetten naar een premium-account is op jaarbasis duurder. Het verlopen van de Fitbit viel samen met mijn zoektocht dus ik heb een bewuste keuze gemaakt voor Freedom. Mijn Fitbit gebruik ik nu met alleen basisfunctionaliteiten.

Freedom kun je niet omzeilen. Ja het kan via je laptop/ computer. Dat is lastiger en zijn extra handelingen. Omdat het lastiger is maakt dat het voor mij juist makkelijk, ik wil het niet eens proberen, dat is teveel gedoe. Weten dat je niets kan geeft al rust!

In eerste instantie had ik dagelijkse blokkeertijden tot ik erachter kwam dat ik dan mijn parkeer-app en rabobank-app niet kan gebruiken. Daar baalde ik van, toch een verkeerde keuze? Nee hoor, na even wat verder kijken en wat uitproberen heb ik nu toch de juiste modus gevonden.

Wat ik doe?

Ik heb iedere dag van 20.30-07.00 alles geblokkeerd op mijn smartphone en Ipad. Daarnaast gebruik ik de start session functie. Je kunt dan iets plannen vanaf dat moment tot een bepaald tijdstip of een bepaalde tijdsduur vanaf een bepaald moment. Vanochtend bijv had ik gepland van 9.30-13.00. Ik was vrij dus heb allerlei andere dingen gedaan zonder smartphone, heerlijk. Ook de avonden zonder smartphone, heerlijk. Ik werk echt nog wel op de laptop of lees een ebook op de Ipad, het nutteloos smartphonegebruik is echt al stukken minder. Dat zie ik op mijn schermtijd.

Voordelen

Doordat ik nu minder op Instagram zit kijk ik ook niet alles terug wat ik gemist heb, ik ben me bewuster van het nutteloos scrollen zijn. Regelmatig vraag ik me nu af, waar ben ik mee bezig, wat kan ik anders gaan doen?

Ook het lezen van ebooks wil ik minderen want dat triggert mij toch om mijn riedeltje op de Ipad te doen. Als mijn huidige ebook uit is ga ik weer naar de bieb, heb er nu al zin in! Een ebook was makkelijk, ik wil lezen en kan nu meteen zoeken en downloaden. Misschien doe ik dat echt nog wel maar ik weet zeker, minder frequent.

De smartphone is weer verbannen van mijn nachtkastje. Hij lag daar wel maar ongebruikt. Het was in de maanden na mijn vaders herseninfarct, voor het geval dat. Het gaat nu beter met hem waardoor ik met een gerust hart zonder ga slapen.

En ja, Freedom is weer een app, maar wel één die helpend is. Ik ben voor dingen doen zonder apps omdat dat je weer bindt aan je smartphone. Belangrijker is het om te luisteren naar je lichaam, zoek het niet extern, pas op voor scrollen, een zelfhulp-app is beperkt en nu heb ik er zelf weer één bij. Het voelt een beetje als tegennatuurlijk. Maar deze helpt mij het gebruik te minderen en dan ontvang ik hem met open armen.

Het abonnement heb ik meteen opgezegd maar loopt een jaar. Ik ga ervan uit dat ik dan een nieuwe gewoonte heb ontwikkeld en Freedom niet meer nodig heb. 

Ik weet nog niet precies wat ik met mijn tijdswinst ga doen, meer bewegen, meer tekenen als mijn cursus begonnen is, frequenter poetsen (dat is niet mijn ding :)), ik ga het zien.

Relatie op afstand

Mijn smartphone en ik zijn nog samen maar hebben nu weer een relatie op afstand. Hoe dat voelt, Freedom!

Hij ligt weer vaker buiten handbereik want ik weet dat het geen nut heeft om hem op te pakken en te kijken, ik kan niets. Hoe dat voelt, Freedom.

Ik plan bewust geblokkeerde tijd en voel geen neiging even te kijken en ongemerkt mijn riedeltje te doen. Hoe dat voelt, Freedom.

Instagram en mijn telefonische bereikbaarheid hebben er geen nadelige gevolgen van. Hoe dat voelt , Freedom.

 

Hulp

Voor mij werkt dit, alle goede voornemens ten spijt, het lukte me eerder niet. Ik denk dat velen hetzelfde ervaren. We willen wel maar krijgen het niet voor elkaar. Ik heb ondertussen veel geleerd hoe iets wel voor je kan werken. Voor mij was het in dit geval, hulp inschakelen. Ik ben blij dat ik het op deze wijze gedaan heb!

Het vertrouwen in mezelf dat ik dit ga volhouden, op schaal van 0-10? 

10


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.