Hou je mond!

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 10:42

Klinkt niet zo aardig, hou je mond! Toch is de bedoeling van deze uitspraak positief, dat ga ik je uitleggen.

Je slaapt niet lekker, je hebt weer een slechte nacht gehad en je bent moe en niet uitgerust.

Op weg naar het boodschappen doen kom je een bekende tegen die vraagt hoe het met je gaat. "hmm, het gaat wel" is jouw antwoord. De ander voelt aan de manier van reageren dat er iets is en zegt, "klinkt niet echt goed".  En jij begint je verhaal over je slechte nacht.

Of je komt op je werk aan en hetzelfde gebeurd met je collega die geïnteresseerd is in hoe het met je gaat. 

Die avond heb je je ouders aan de telefoon die vragen hoe het nu met je slaap gaat, zij weten als de beste dat je daar problemen mee hebt en bij het rondje wandelen met je beste vriend(in) is het in de loop van de tijd ook een vast bespreekpunt geworden.

 

Kortom, je bent dagelijks met je slechte slaap bezig, het zit vooraan in je gedachten en je praat er veel over.

Logisch dat het je bezig houdt, je ervaart er veel last van. Doordat jij er over praat weet je omgeving er van en vragen ze ernaar. Uit betrokkenheid, uit beleefdheid, om jou te steunen, je verhaal te laten doen, goede bedoelingen! 

 

STOP hiermee, hou je mond!

Je omgeving ziet je misschien al als een persoon die slecht slaapt en ziet de werkelijke jou niet meer. Het bespreken van het probleem slaap is groot geworden als je omgeving er naar gaat vragen. Dat betekent dat jij het vaak bespreekt. Logisch, want het houdt je bezig, je ervaart er veel last van.

En toch ga ik je de tip geven om te stoppen met erover praten. 

Door jou zelf is het groot geworden, vanuit je behoefte het probleem te bespreken, omdat je er zoveel last van hebt. Door dat te doen neemt het onderwerp veel gesprekstijd in beslag, het gaat er veel over en door het er veel over te hebben gaat het een lading krijgen die jou niet helpt. 

 

Begin eens met onderstaande bij te houden;

  • Met wie bespreek je je probleem rondom je slaap? 
  • Hoe vaak op een dag komt het onderwerp aan de orde?
  • Hoe is je gevoel erbij?
  • Wat leveren de gesprekken je op?
  • Verbetert je slaap erdoor?

Als je dit een paar dagen hebt bijgehouden, welk inzicht heeft het je gegeven? 

 

Ga daarna de uitdaging aan!

Stel voor jezelf vast hoeveel dagen je je mond gaat houden over het probleem rondom je slaap.  Een week, twee weken, daag jezelf uit zodat je echt het verschil gaat ervaren.

Maak geen uitzonderingen, ook niet voor je partner. Wimpel alle vriendelijk bedoelde vragen af met dat het prima met je gaat of dat je er nu niet over wil praten. Oefen dat een paar keer voor de spiegel, het kan namelijk best lastig zijn. Sommigen zullen blijven aandringen omdat ze deze verandering niet meteen accepteren, ze zijn het anders gewend.

En kijk eens hoe dat voelt, wedden dat dit meer ontspanning geeft!

 

Ik hoor graag van je of dit herkent en of het je aanspreekt, je mag altijd een reactie achterlaten!

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.