De overeenkomst tussen RLS en Slaapapneu

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 17:41

Hoezo overeenkomst tussen RLS en Slaapapneu?

Dat past niet in één en dezelfde zin, dat zijn twee wezenlijk verschillende dingen. Dit klopt, feitelijk!

 

Bij RLS (Restless Leg Syndroom) heb je de drang om je benen te bewegen omdat er vreemde prikkeling in je benen is. Sommigen omschrijven het als mieren die over of in je benen lopen. Het kan ook zijn dat je in je armen hetzelfde gevoel hebt. De klachten worden vaak ervaren in rust, als je zit of ligt. Wanneer je je benen beweegt ervaar je minder last. Het gevoel negeren helpt niet, het kan daardoor juist verergeren en je ontkomt niet aan het willen bewegen. 's Avonds is de irritatie meer aanwezig en 's nachts is het het hevigst. 

Bij Slaapapneu, heb je ademstops tijdens je slaap. Het betekent letterlijk 'geen lucht'. De ademhaling wordt geblokkeerd door je ontspannen spieren, je hersenen geven dan een soort alarmsignaal  om wakker te worden, om te ademen en lucht te krijgen. Meestal is het je partner die dit opmerkt, tijdens je slaap merk je zelf vaak niets. 

Voor meer medische informatie geef ik onder aan dit artikel een aantal websites waar je verder kunt lezen, ik ben geen arts of medicus. Dat is ook niet de bedoeling van dit schrijven.

 

Mijn overeenkomstig punt voor jou is;

Het is logisch dat je moe op staat!

Door RLS en/ of Slaapapneu heb je een verstoorde nachtrust, je mist diepe slaap en dat heeft een enorme invloed op jouw welzijn. 

Daarin zit de overeenkomst, moe opstaan!

 

Beide houden je uit je slaap, op een verschillende manier. Misschien krijg je er zelfs weerzin door en ga je het liefst niet of zo laat mogelijk naar bed. 

Wanneer je wakker ligt door RLS ga je mogelijk liggen piekeren en baal je van jezelf dat slapen weer niet lukt, je wordt er moedeloos van. Ook het feit dat je partner er last van heeft en er ook wakker van kan liggen houdt je bezig. Dit zijn vervelende gevoelens waardoor je gedachtes over slaap negatief kunnen worden.

Bij Slaapapneu ben je je mogelijk niet bewust dat je dat hebt maar voel je je dag in dag uit moe bij het opstaan. Wat je ook doet, het helpt niet en je blijft proberen. Dutjes, bewegen, op je voeding letten, afvallen maar ook dat lukt niet terwijl je weet dat dat een oplossing is. Deze vervelende gevoelens maken dat je niet lekker in je vel zit, net als bij RLS.

Je doet zo je best want je weet dat je je slaap hard nodig hebt voor je lichamelijke en geestelijk herstel. Dat mis je, dat is wat je overdag voelt. 

 

Als je denkt dat jij te maken hebt met RLS of Slaapapneu, denk dan niet dat het vanzelf over gaat, of dat je even door moet bijten. Ga naar je huisarts zodat er verder onderzoek gedaan wordt. Je slaap is het fundament van je welzijn.

 

Wat kan je zelf doen?

Zorg voor een gezonde leefstijl. 

Ondanks de vermoeidheid zijn vaste tijden, voor naar bed gaan en opstaan, helpend. 

Als slapen niet lukt, ga uit bed en zoek afleiding, de was vouwen, een boek lezen of een meditatie beluisteren.

Bespreek je gevoel rondom je slaap en vermoeidheid met een deskundige, hierdoor leer je meer ontspannen met je slaap om te gaan.

 

Vragen?

Schroom niet om me te benaderen, ik denk graag met je mee!

 

https://www.stichting-restless-legs.nl/

https://www.longfonds.nl/longziekten/slaapapneu

https://apneuvereniging.nl/heb-ik-apneu/

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.