Hoe zit het met jouw slaapvoorwaarden?

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 15:36

Wanneer je je slaap als slecht ervaart ga je op zoek naar oplossingen, je wil beter of goed slapen. Op het internet kun je behoorlijk wat vinden. Tips en beloftes waarvan je goed gaat slapen, die je beloven dat je in slaap gaat vallen. Ik geloof daar niet zo in. Als er een oplossing was was jij deze blog niet aan het lezen, toch?

 

Waar ik wel in geloof is dat je je gedrag kunt veranderen. Dit (nieuwe) gedrag kan je slaapsituatie ten goede beïnvloeden en daardoor bijdragen aan een betere slaap. Maar het is niet perse de oplossing, het wil niet zeggen dat je slechte slaap of je slaapprobleem daarmee opgelost is. Dat je ineens als een roosje slaapt. Om die reden spreek ik liever over slaapvoorwaarden die je slaap kunnen verbeteren.

 

Met mijn vraag "hoe zit het met jouw slaapvoorwaarden?" bedoel ik; "hoe zit het met jou gedrag omtrent je slaap?". Heb je gedrag wat helpend is of wat juist ondermijnend is en een negatieve invloed heeft op je slaap?

 

Wat zijn dan die slaapvoorwaarden of om welk gedrag gaat het dan?

 

Hieronder noem ik slaapvoorwaarden die je slaap positief of negatief kunnen beïnvloeden;

- je leefstijl, welke voeding neem je tot je, beweeg je voldoende, zijn spanning en ontspanning goed in balans en hoe gebruik je cafeïne/ nicotine en alcohol 

- je bioritme, hoe zijn je opstaan en naar bed gaan tijden en ook de verdeling van je energie over de dag

- je slaap hygiëne, hoe zijn de omstandigheden , je gewoontes en de omgeving van je slaap/ slaapkamer

- je gedachten en reacties, hoe ervaar je je slechte slaap, het wakker liggen, piekeren en stress

 

Door tijd en aandacht te besteden aan deze slaapvoorwaarden heb je kans dat er verbetering volgt en je uitgerust opstaat! Je zal wel je verwachting daarop moeten afstemmen want je gaat je gedrag veranderen. Dat kost tijd en energie. Dit goed aanpakken en er de tijd voor nemen gaat je helpen op de lange termijn. Stop met zoeken op internet, die tips en beloftes ken je ondertussen wel!

 

Ga voor een duurzame oplossing en pak in kleine stappen je slaapvoorwaarden aan!

 

Do it yourself or do it with me!

 

Corine.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.