Energiegevers, energievreters en Slaap

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 21:06

Wat is het allerleukste wat jij deze week in je agenda hebt?  Wat is hetgeen waar je tegen opziet deze week?

 

Deze vragen stelde ik mijn volgers op Instagram.

Ik kreeg leuke antwoorden. Een volger noemde "mijn bruiloft". Dat was wel mijn favoriet van alle reacties! Je eigen bruiloft, zo leuk, dat is inderdaad het leukste wat je in je agenda kunt hebben staan.  Waar men tegen op zag was o.a. stress van het werk maar ook ziek zijn. Dat komt nu ook veel voor, zo na Carnaval. Griep en Corona, ik hoor het om me heen!

Denk jij nu, leuke informatie maar ik wil iets weten over Slaap, dat is de reden dat ik je volg en waarom ik je informatie wil lezen. Ik snap het, want wat hebben die vragen nu met Slaap te maken. De titel van dit stuk verklaart het al een beetje.

 

Energiegevers en vreters. 

We kennen ze allemaal. Wat doe je allemaal waar je blij van wordt, wat je positieve energie geeft en wat doe je wat veel energie vraagt, negatieve energie kost en je leeg laat lopen? Hoe ziet dat er uit in jouw agenda, welke leuke dingen staan er in? Is het in balans of slaat het door naar één kant en welke kant is dat dan?

Wanneer het in balans is is dat prima, je voelt je goed, je doet ook dingen die niet favoriet en waar je weerstand voelt. Toch doe je dat omdat je ook leuke dingen in je agenda hebt staan, deze zorgen ervoor dat je batterij weer opgeladen wordt. De energie die je gegeven hebt bij de mindere leuke taak vul je weer aan met de energie van de leuke taak.  Bijvoorbeeld,  je gaat naar een feestje van een vriendin maar kent daar bijna niemand en degene die je kent daar heb je niets mee. Je gaat voor je vriendin maar het liefst zou je niet gaan. Het feestje is niet leuk, je voelt je niet op je gemak, raakt daar een beetje gedeprimeerd van en voelt je een buitenstaander. Deze avond kost je veel energie, niet perse fysiek maar vooral in je gedachten en je gevoel. Zelfs het proces van wel/ niet gaan kost al energie. In dezelfde week heb je een middagje gepland om alleen naar de stad te gaan. Je hebt niet echt iets nodig maar lekker winkel in, winkel uit, een koffietje drinken met een tijdschrift erbij, lekker slenteren op je eigen tempo daar geniet je van en je komt er heerlijk van tot jezelf. 

Zo zorgen energiegevers en energievreters voor de juiste balans.

Zit jouw week vol met energiegevers? Dan zorg je heel goed voor jezelf, je baan past goed bij je en je doet veel dingen die goed bij je passen, die je leuk vindt, waar je dus energie van krijgt. Misschien ben je ook een kei in "nee" zeggen en je grenzen duidelijk aangeven? Dat is erg helpend!

Heb jij veel energievreters t.o.v. de energiegevers dan is de balans kwijt. Er gaat meer energie uit dan er bij komt en dat gaat je een vervelend gevoel geven. Bij veel mensen is werk een energievreter, dat kan zijn qua hoeveelheid uren die je werkt, de inhoud die niet helemaal bij je aansluit, of de hoeveelheid werkzaamheden die niet past in je uren. Een collega die niet helemaal match en zorgt voor een moeizame samenwerking is ook een energievreter. Heb je dan in je privéleven ook veel energievreters dan slaat de balans negatief door.  Dit kan een keer een week zijn maar is dit structureel dan zal je merken dat alles je meer moeite gaat kosten, dat je dingen lastiger gaat vinden. Je wordt minder actief, voor de tv hangen is prima, bij de boodschappen kies je makkelijkere keuzes maar daarmee ook ongezonder, je wordt zwaarmoediger misschien zelfs onzeker en gaat twijfelen aan vanalles .... een negatieve spiraal ligt op de loer met overspannenheid of een burn-out in het slechtste geval.

 

Maar wat is nu de samenhang met Slaap?

Je kunt je voorstellen bij het lezen van de vorige alinea dat teveel energievreters je niet vrolijk maakt. Je zit niet lekker in je vel en gaat daardoor piekeren en bent veel bezig met de dingen die je energie kosten. De stress die dat geeft heeft invloed op je lichaamsprocessen en zorgt dat je in een fase van alert zijn blijft. Het hormoon cortisol werkt daarmee het slaperig worden (aanmaak van melatonine) tegen.

Dit alles bevordert je nachtrust niet, je wil deze negatieve spiraal niet maar het lukt niet om hem te doorbereken. Het ervan wakker liggen kost je ook energie. Misschien slaap je wel maar droom je veel, meer dan gemiddeld, om je dagelijkse indrukken te verwerken. Dromen, wat je doet in je REM slaap, is een hele actieve slaapfase en kost ook energie. 

De balans in energiegevers en energievreters is belangrijk!

Zodat jij je goed voelt en daarmee meer kans hebt op een ontspannen slaap! En die ontspannen slaap helpt je uitgerust op te staan, je batterij is weer opgeladen voor de energiegevers en vreters die je die dag te verwerken krijgt.

 

Hoe zit het met jouw balans in energiegevers en energievreters?

Het is goed om daar eens bewust bij stil te staan. Hier een korte uitleg van hoe je dat kan doen, het is niet ingewikkeld. Neem er even de tijd voor, het geeft je inzicht. 

Pak een groot vel papier en verdeel het in 2 delen, je snapt het al.... de ene kant is voor de energiegevers, de andere voor de energievreters. Schrijf alles op wat je bijvoorbeeld de afgelopen week gedaan hebt, taken, activiteiten, bezigheden, hobby's, dingen met de kinderen, huishouden, sporten boodschappen uitjes, enz.  Verdeel deze onder in je 2 rubrieken. 

Sta daarna eens stil bij hoe de verdeling is, en hoe voelt dat als je het zo op papier ziet? Welke acties kunnen je helpen de balans beter te verdelen? Wat kan je veranderen en wat heb je daar voor nodig?

Je kan dit toepassen op je privé - en werk agenda tezamen. Ik hoor ook vaak dat men dit wil toepassen op de werksituatie omdat het daar wringt. Ook dat kan. Het gaat er natuurlijk om dat je aan de slag gaat met je inzicht, waar ga je verbetering aanbrengen, maak maar eens een top 3 van de acties die je gaat ondernemen.

 

Een goede balans draagt bij aan een meer ontspannen slaap!

Heb jij de balans beter op orde dan zal je slaap ook ten positieve meebewegen, je cortisol werkt minder hard waardoor slaperig worden meer kans krijgt. Je kwaliteit van slaap verbeterd omdat je totale slaap de juiste hoeveelheid REM slaap bevat. En de energie die je dat allemaal oplevert kun je overdag inzetten voor nog meer energiegevers!  

 

Wat ga jij als eerste aanpakken?

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.