
voorjaar = vooruit
Volgende week in de nacht van zaterdag 25 maart/ zondag 26 maart gaan we de klok weer verzetten naar zomertijd. Zijn we net weer gewend aan het wakker worden bij dat heerlijke daglicht, moeten we weer gaan wennen aan de donkere ochtend.
Verzetten van de tijd.
Van nature hebben we een 24 uurs ritme, dit is een soort van biologische klok die zorgt voor de werking van allerlei interne lichaamsprocessen. Door het verzetten van de tijd beïnvloeden we onze biologische klok, ook al lijkt het een minimaal verschil van een uur. De invloed kan veel impact hebben. Bij de zomertijd zetten we de klok een uur vooruit. 's Ochtends is het een uur langer donker en 's avonds is het een uur langer licht. Na verloop van tijd wordt het 's ochtends weer licht en de avonden blijft het langer licht. Tot we in het najaar de tijd weer verzetten naar de wintertijd. Hiermee raakt onze biologische klok weer even van slag.
De laatste jaren borrelt rond deze tijd steeds de discussie op, handhaven we wel/ niet het verzetten van de tijd? Welke tijd dan de beste is? Voor beide zijn voorstanders, wel is bewezen dat de wintertijd het beste bij onze biologische klok past. Maar zolang we dit verzetten van de tijd blijven doen is het het beste om naar jouw persoonlijke situatie te kijken.
Ervaar jij last van het verzetten van de tijd naar zomertijd?
Grote kans dat je een avondmens bent. Je biologische klok is er aan gewend dat je later naar bed gaat en liefst in de ochtend wat later opstaat. In de dagen na het verzetten van de klok naar zomertijd heb je geen moeite met naar bed gaan, misschien ga je zelfs nog wel ietsje later naar bed. In de ochtend voel je het wel. Het is dan namelijk wel 07:00 zomertijd op de wekker maar het is 06:00 (oude wintertijd). Je mist dus slaap.
Ook als ochtendmens kun je hier natuurlijk last van hebben, dat je ergens wat uurtjes slaap tekort komt. Het is de eerste dagen na de klok verzetten dan ook oppassen geblazen. De negatieve gevolgen van wat minder slaap uiten zich namelijk in meer ongelukken op de weg en meer hartaanvallen. En jij weet het, zo belangrijk is Slaap!
Zorg voor een goede voorbereiding en heb er minder last van!
Vaak reageren wij adhoc op het verzetten van de tijd. Ergens weten we dat het er weer aankomt. Op vrijdag horen we onze collega's erover praten en misschien heb je hier ergens al een headline over gelezen. Toch ben je vergeten dat je er vorig jaar ook last van had. Zo'n niet helemaal lekker gevoel dat een paar dagen aanhield of langer. En ieder jaar trap je erin en merk je dat te laat op. Het is altijd achteraf en je baalt dan weer van dat vervelende niet lekker gevoel!
Dat is waarom ik al een week vooraf mijn tips met jou deel, zodat je dit jaar proactief aan de slag kan. Proactief zodat jij dit jaar minder last hebt van de gevolgen. Dat is fijn, want je hebt invloed!
Wat kan jij vanaf vandaag doen, voor het ingaan van de zomertijd;
- Accepteer dat jij moeite hebt met deze tijds-omschakeling en dus verstoring van je biologische klok. Je bent niet de enige en je weet nu dat je er iets aan kan doen wat je gaat helpen. Vecht er niet tegen, je weet het en gaat er minder (negatieve) aandacht aan geven wat resulteert in minder last en jezelf beter voelen!
- Start vanaf 20 maart met iedere dag 10 minuten eerder naar bed te gaan. Zo werk je in 6 dagen naar de zomertijd toe zodat je op 26 maart weer op je "eigen" biologische tijd zit. Je kan dit ook in 4 stappen/ dagen van 15 minuten doen.
- Je biologische klok regelt ook je honger en verzadiging en je tijden van eten. Als je weet dat je daar ook last van had in voorgaande jaren dan kan je dat ook langzaamaan verschuiven.
Wat kan jij doen op 25/ 26 maart;
- Zonder pardon van de één op de ander dag de tijd verzetten en meteen op 26 maart de zomertijd aanhouden voor het slapen, eten enz.
- Op zaterdag vanaf 18.00 de klokken al verzetten naar zomertijd, hiermee pas je je biologische klok al een tikje aan.
- Voor je naar bed gaat alle klokken verzetten waardoor je niet zondagochtend nog de wintertijd ziet en daar de dag (verwarrend) mee start.
- Let goed op je gebruik van alcohol en cafeïne, dit kan je (deze kortere) nacht nog iets meer verstoren.
Wat jij kan doen vanaf zondag 26 maart;
- Gun je lijf en jezelf deze week wat extra aanpassingstijd. Je bent je er al bewust van, je neemt deze maatregelen en mag het wat rustiger aan doen. Je zult je er beter bij voelen, echt!
- Als het donker is wanneer je 's ochtends wakker wordt zorg dan zo snel mogelijk voor licht. Het leeslampje naast je bed aan of maak de badkamer lekker licht. Je geeft je lichaam zo het signaal dat het dag is en actief kan worden.
- De eerste paar dagen iets eerder naar bed gaan, dus van je winter-bed-tijd langzaam naar de zomer-bed-tijd gaan.
- Sta meteen op, gebruik de zomertijd om het snoozen te verminderen, win-win!
- In de avond de lichten dimmen (dat is altijd goed), dit helpt je lichaam bij het voorbereiden naar de overgang tot slaap.
- Beweeg voldoende, zelfs meer als je last hebt van dit verzetten van de tijd. Hierdoor bouw je slaapdruk op, de behoefte aan slaap.
Neem deze helpende tips ter harte en voer ze uit.
Succes, op naar een fijne zomertijd!
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo Corine, nog tips als je in de zorg werkt? Ik werk 25 maart tot 22.00 en dan mag ik zondags weer om 7.00 beginnen
Nog tips voor tiener gevoelig voor slaap, of beter gezegd het ontbreken er van?